Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Asutuskeskuksen pioneeritoiminnan osaamisen merkitys kasvaa Suomessa

Julkaisupäivä 16.6.2020 9.22 Blogit

Urbanisoituminen on kansainvälisesti tunnistettu keskeiseksi globaaliksi kehitystrendiksi. Vaikka pienemmänkin metropolin syntymiseen Suomessa on vielä pitkä matka, on valmistauduttava siihen, että TRA (taistelu rakennetulla alueella) nousee tärkeimmäksi tavaksi puolustaa omaa maataan, ja että rakennettu alue on keskeisin osa tulevaisuuden maataistelun operatiivista toimintaympäristöä.

Taistelutilaa valmistellaan myös digitaalisesti

Jotta taistelutilan valmistelu on mahdollista, on pioneerien kyettävä muodostamaan mahdollisimman kattava tilannekuva ja -ymmärrys taistelualueen rakenteiden tarjoamasta suoja-arvosta ja toisaalta myös liikkeenedistämiselle aiheuttamista haasteista. Digitalisaatio johtaa vääjäämättä tilanteeseen, jossa asutuskeskuksen pioneerilla on oltava leveiden harteiden, nopeiden jalkojen ja pitkien käsien lisäksi myös kykyä ladata kryptatusta pilvestä seuraavan taisteluvaiheen rakennusten, kaupungin ja infran tietomallit. Lisäksi hänen pitää pystyä esittämään päällikölleen parhaimman suojan tarjoavat rakenteet ja laskea erikoismateriaalimäärän tarve, minkä esimerkiksi eteneminen rakennusten sisälle ja etenkin taistelun kannalta keskeisiin tiloihin vaatii.

Robotit ja monikopterit pioneerien apuna

Asutuskeskustaistelun pioneeritoiminnan nykypäivää ovat jo pitkään olleet EOD/IEDD-robottien käyttö räjähteiden tiedustelussa ja vaarattomaksi tekemisessä. Myös minilennokkijärjestelmien ja monikopterien käyttö räjähdetiedustelussa on käynnistymässä. Tulevaisuuden asutuskeskuspioneerilla sujuva käsi-silmä -koordinaatio ja nopea oivalluskyky ovat arvokkaita ominaisuuksia. Niiden avulla raivaajarobotilla pystytään tekemään työt, joita ilman pioneerien miestappiot olisivat suuremmat ja vaikeammat korvata. Monikopterilla pystytään vaivattomammin selvittämään turvallisin etenemisreitti ja osoittamaan robottioperaattorille uudet kohteet. Teknisesti olisi jo nykyään mahdollista myös se, että maarobottiin tai monikopteriin liitettäisiin räjähde, joka laukaistaisiin halutussa kohteessa. Ja jos tekniikka ja sodankäyntiä rajoittavat määräykset ja eettiset säännöt sen mahdollistaisivat tulevaisuudessa, molemmat edellä kuvatuista tehtävistä olisi mahdollista tehdä myös täysin autonomisesti.

Miinoittaja ja kenttälapio edelleen tarpeen

Syyrian sotakokemukset osoittavat, että pitempiaikainen TRA muuttaa taistelutilan apokalyptiseksi näkymäksi, jossa pääosa etenemisreiteistä on rakennusten sortumien ja muun sotaromun täyttämää. Tästä johtuen taistelunaikaisessa miinoittamisessa ei ole aina tarpeen käyttää työkoneeseen liitettyä pystyjyrsintä miinasijan saamiseksi kestopäällysteeseen. Kovan fyysisen kunnon omaava miinoittaja ja kenttälapio riittävät useimmiten.

Simuloinnin merkitys kasvaa koulutuksessa

Tulevaisuuden asutuskeskustaistelun pioneeritoiminnan koulutuksen avainkysymykseksi muodostuu erilaisten simulointien hyödyntäminen. Jos jo luokkaympäristössä kyettäisiin tarjoamaan realistisesti mallinnettu näkymä taistelutilaan, voitaisiin toiminnan suunnittelua harjoitella tarvittaessa jopa äksiisimäisesti. Se edellyttäisi sitä, että seuraavan taistelun digitaalinen perusinformaatio ladattaisiin oikeanlaisen suljetun verkkoympäristön kautta ja tilannetiedot ja käskyt tulevista tehtävistä välitettäisiin oikeilla johtamisjärjestelmillä.

Toistoharjoittelun avulla opittaisiin, mitkä asiat ovat välttämättömiä ja pakko tehdä nopeasti ja mitkä taas ovat nykertämistä, joilla ei ole tehtävän täyttämisen kannalta merkitystä. Mikään ei myöskään estä liittämästä simulaatiovaiheen jatkeeksi todellista tehtävään valmistautumista kaikkine TRA-pioneeritoiminnan erikoisvälineistöineen ja siirtymistä myös oikeaan toimeenpanoon.

Tulevaisuuden TRA-pioneeritoiminta suunnitellaan osittain digitaalisesti, sitä harjoitellaan simulointia ja perinteisiä menetelmiä hyödyntäen ja valmistellaan perustaistelumenetelmäpohjaisesti, mutta kohteen dataa hyödyntäen. Toimeenpanossa hyödynnetään myös komento-ohjattuja miehittämättömiä järjestelmiä, ja tekoälyn riittävästi kehityttyä, täysin autonomisiakin taisteluvälineitä. Siitä huolimatta myös tulevaisuudessa rakennetun alueen kompleksisen taistelun ratkaisevin tekijä on kovakuntoinen, mukautumiskykyinen ja soveltamistaitoinen kaartinjääkäri.

Blogin kirjoittaja, everstiluutnantti Janne Mäkitalo on suomalaisen sotataidon professori Maanpuolustuskorkeakoulussa.

´