Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Poliisi ja Puolustusvoimat hyötyvät vahvasta harjoitusyhteistyöstä pääkaupunkiseudulla

Julkaisupäivä 24.9.2020 13.23 Blogit Kaartin jääkärirykmentti

Kesäkuussa 2020 on käynnissä Maavoimien vuoden pääsotaharjoitus Etelä 20. Nurmijärven keskustan läheisyydessä varusmiehet harjoittelevat kiinniottoa. Heidän jalkojensa juuressa istuu pidätetty nuori mies. Vieressä tilannetta ohjaa poliisi. Ylikonstaapeli Jari Hunnakko Helsingin poliisista on jälleen kerran kouluttamassa Kaartin jääkärirykmentin varusmiehiä. 

- Siitä on 15 vuotta, kun kaksi innokasta alkoi miettiä, miten Helsingin Poliisin ja Kaartin jääkärirykmentin yhteistoimintaa voisi kehittää. Silloisen Sotilaspoliisikomppanian päällikön kanssa aloimme suunnitella varuskunnan ja Poliisin yhteistyötä omien tahojemme johdon kannustamana, kertaa Hunnakko yhteistyön aloittamisesta omalta osaltaan.

- Tällä mallilla, että Poliisilta tulee kenttäjohtopartio harjoitukseen, on yhteistyö jatkunut siitä lähtien täällä pääkaupunkiseudulla, Hunnakko jatkaa.

Kaartin jääkärirykmentti johtaa vuosittain keskimäärin neljä noin viikon mittaista sotaharjoitusta pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Poliisi osallistuu lähes poikkeuksetta kaikkiin neljään isoon harjoitukseen ja sen lisäksi joukkoyksiköiden kuten Sotilaspoliisikomppanian tai Jääkärikomppanian pienempiin harjoituksiin useita kertoja vuodessa. Poliisilta mukana on yleensä kouluttaja ja partio, ja he ovat mukana harjoituksessa keskimäärin 3-5 vuorokautta.

Hunnakko korostaa Poliisin ja Puolustusvoimien yhteisharjoittelussa verkostoitumisen hyötyjä.

- Tärkeintä on varmaan verkostoituminen Puolustusvoimien henkilökunnan kanssa ja toistemme toimintatapojen oppiminen. Harjoitukset tarjoavat myös oivan mahdollisuuden johtamisharjoitteluun: käytössä ovat oikeat joukot jatkuvasti muuttuvissa isoissa tilanteissa.

Hyvä harjoitusyhteistyö ei synny itsestään. Sen vuoksi Hunnakko peräänkuuluttaakin yhteistoiminnan vielä vahvempaa jalkauttamista, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

- Poliisin ja Puolustusvoimien yhteisharjoituksista pitäisi tulla osa arkea riippumatta siitä, ketkä ovat kulloinkin vastuussa harjoitusyhteistyöstä. Suur-Helsingissä Poliisin resurssit ovat suurimmat ja sitä kautta täällä ovat parhaat mahdollisuudet yhteisharjoitteluun. Siitä huolimatta toivon, että vastaava yhteistoiminta ja käytännöt leviäisivät eri puolelle Suomea.

Ylikonstaapeli Hunnakko kehuu harjoituksessa kohtaamiensa varusmiesten osaamista.

- Varusmiehet ovat erinomaisen motivoituneita ja heidän osaamisensa on hyvällä tasolla ottaen huomioon harjoitusmäärän ja elämänkokemuksen.

15 vuoden yhteisharjoittelusta Hunnakolle on jäänyt erityisesti mieleen alkuvuosien isot sotaharjoitukset Niinisalossa, joissa pääsi näkemään kaikkien aselajien yhteistoimintaa. Poliisin ja Puolustusvoimien harjoittelun yhteistoiminnasta hänellä on vain hyvää sanottavaa.

- Yhteistoiminta Kaartin jääkärirykmentin kanssa on ollut todella antoisaa ja ammattitaitoista. Toivon ja uskon yhteistyön jatkuvan erinomaisena myös tulevina vuosina.

Blogiin haastateltu ylikonstaapeli Jari Hunnakko työskentelee Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikössä.

Blogitekstin on kirjoittanut sähköpostihaastattelun perusteella Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Meri Leppänen.

´