Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Kaikki hyöty intistä!

Julkaisupäivä 29.5.2019 14.07 Blogit

Miten hyödyntää varusmiespalvelusta reservissä? Miten siviilissä hankittua osaamista pystyy hyödyntämään palveluksessa? Palveluksesta saadun osaamisen ei tarvitse jäädä vain varuskunnan porttien sisäpuolelle.

Kun aloitin oman varusmiespalvelukseni heinäkuussa 2018 Kaartin jääkärirykmentissä, en oikein tiennyt mitä siltä odottaa. Olin kuitenkin valmistautunut vuoden palvelukseen, jolloin pystyisin aloittamaan omat kauppatieteiden opintoni suoraan kotiuduttuani. Itselleni suurimpia yllätyksiä palveluksen aikana ovat olleet ne, miten monella eri tapaa palvelusta pystyy hyödyntämään ja miten monta eri tapaa on suorittaa varusmiespalvelus.

Palvelus antaa sitä enemmän mitä enemmän on siltä valmis ottamaan. Varusmiespalveluksesta saadut hyödyt ja taidot ovat ainutlaatuisia nähtynä siihen ympäristöön, jossa ne on opittu. Esimerkiksi vastaavanlaista konkreettista ihmisten johtamista turvallisessa ympäristössä on vaikea ja melkein mahdotonta oppia muualta. Mielestäni hienoa on myös se, että hankittu osaaminen ja taito voidaan myös tunnustaa useimmissa korkeakouluissa ja ammattikouluissa. Esimerkiksi aliupseerikurssin johtamis- tai koulutustaidot voidaan lukea osaksi opintoja.

Palveluksen aikana moni oppii itsestään varmasti enemmän kuin olisi uskonutkaan. Täysin uuteen ympäristöön tottuminen vaatii niin kärsivällisyyttä kuin avoimuuttakin. Kannattaakin tuoda omia uusia ja opittuja puolia esille vaikkapa työhaastatteluissa. Itse pyrinkin tuomaan usein esille kokemusta paineensietokyvystä, keskittymisestä vaihtelevasta ympäristöstä ja ryhmätyöskentelystä, jotka ovat hyvin arvostettuja ja kallisarvoisia taitoja nykypäivän työelämässä.

Monesti olen kuullut myös palveluksen toimivan niin sanottuna vertailun kohteena muille arjen askareille. Esimerkiksi jonkin haasteen tai tavoitteen vaatima työ saattaa tuntua yhtäkkiä pieneltä, kun sitä vertaa johonkin palveluksessa suorittamaan fyysiseen tai henkiseen ponnistukseen.

Yksi parhaimmista tavoista hyödyntää omaa siviilielämän kokemusta palveluksessa on tutustua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin ja suunnata katse kohti itselle mieluisia tehtäviä esimerkiksi hakeutumalla erikoisjoukkoihin tai erityistehtäviin, joissa oma osaaminen ja tietotaito korostuvat entisestään. Vaihtoehtoja riittää aina kaupunkijääkäristä taistelukameramieheksi. Tärkeää oman mielekkään palveluspaikan saavuttamiseksi on tuoda esille omaa osaamista ja omia vahvuuksia. Älä siis vähättele omia taitojasi!
 

Blogin kirjoittaja kersantti Onni Sallinen suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Kaartin Jääkäritoimikunnan puheenjohtajana Santahaminassa. Puheenjohtajan tehtävään hän hakeutui aliupseerikurssin loppuvaiheessa. Reserviin siirtyminen on edessä kesäkuussa 2019.

´