Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Reserviläisten tuella kehitetään uusia johtamisjärjestelmäratkaisuja ja toimintatapoja

Julkaisupäivä 13.3.2019 14.12 Blogit

Reserviläisten osaamisella ja usean vuoden pitkäjänteisellä työllä on kyetty kehittämään Kaartin jääkärirykmentin johtamisjärjestelmäratkaisuja sekä toimintatapoja. Blogikirjoituksessa reservin yliluutnantti Antti Matinlauri kertoo kehitystyöstä ja tuloksista johtamisjärjestelmäreserviläisen näkökulmasta.

Kun kesällä 2004 menin armeijaan, en oikein tiennyt mitä odottaa. Tarkoituksenani oli palvella 12 kuukautta, jotta pääsisin sujuvasti aloittamaan opinnot heti armeijan jälkeen. Varusmiespalvelus osoittautui niin mainioksi, eritoten Haminassa vietetty aika, että reserviin päästyäni minulle heräsi halu päästä välillä jatkamaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa. Santahaminaan tutustuminen koulutuspaikkana alkoi osaltani vuonna 2006.

Santahaminassa on tullut toimittua erilaisissa tehtävissä ja näitä tehdessä on tullut tutuksi niin Kaartin jääkärirykmentin henkilökunta kuin Uudenmaan aluetoimiston väki. Ehkä mielenkiintoisinta on näiden kaikkien vuosien aikana ollut nähdä viesti- ja johtamisjärjestelmäkoulutuksen kehittyminen Santahaminassa. Tuolloin aluksi Kaartin jääkärirykmentissä ei joukkotuotettu viestijoukkoja lainkaan, joten syvällisestä viestikoulutuksesta vastasi lähinnä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kurssit viikonloppuisin. Nykyisin johtamisjärjestelmäkoulutuksen ja -kaluston suhteen tilanne on määrällisesti kehittynyt merkittävästi ja voisi jopa sanoa, että vähitellen Kaartin jääkärirykmentissä on syntymässä omaa viestiperinnettä.

Matkan varrelta löytyy kaikilta osapuolilta varmasti hyviä tarinoita, mutta kenties yksi virstanpylväs reserviläisten viesti- ja johtamisjärjestelmäosaamisen kehittämisessä oli pääsotaharjoitus Pyörremyrsky vuonna 2011. Kyseisessä harjoituksessa reserviläiset kouluttivat kantahenkilökunnan ohjauksessa harjoituksessa toimineen, pääosin reserviläisistä muodostuneen, esikunta- ja viestikomppanian. Tämän onnistuneen harjoitus- ja koulutuskokonaisuuden pohjalta on kehittynyt MPK:n koulutusohjelma johtamisjärjestelmä- ja viestikoulutuksesta erityisesti paikallisjoukkojen tarpeisiin.

Pääkaupunkiseudun johtamisjärjestelmäreserviläiset ovat osoittaneet kuinka osaavaa reserviläisvoimaa voidaan tehokkaasti hyödyntää poikkeusolojen tehtävissä. Vapaaehtoisten kouluttajatehtävien lisäksi aktiivisimmat toimijat ovat myös osa poikkeusolojen organisaatiota. Reserviläisten osaamista on pystytty hyödyntämään enemmän kuin aluksi on osattu kuvitella. Reserviläisten osaamisen hyödyntämisen myötä on saatu aikaan uusia toimintatapoja ja johtamisjärjestelmäratkaisuita, kun on yhdistetty reserviläisten tuntemus kaikista eri sukupolvien viestijärjestelmistä ja reserviläisten vapaa-ajan sitoutuminen kantahenkilökunnan esittämiin haasteisiin.

Reservin yliluutnantti Antti Matinlauri on toiminut aktiivisena johtamisjärjestelmäkouluttajana ja reserviläisenä Santahaminassa viimeiset 12 vuotta. Siviilissä Antti työskentelee automaatioliiketoiminnan kehitystehtävissä ja vapaalla harrastaa tekniikkaa ja vapaaehtoista maanpuolustusta.

´