Osiot
Valikko
Maavoimat

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Vartiosto - Varuskunnan poliisi, vartija ja talonmies

Helsingin vartiosto vastaa Helsingin varuskunnan sotilaskohteiden vartioinnista ja sotilaspoliisitoiminnasta vartiovastuualueellaan. Kenttä- ja hälytystoimintaan liittyvien sotilaspoliisitehtävien lisäksi vartiosto toteuttaa virka-aputehtäviä muille viranomaisille, turvallisuusalan tukitehtäviä sekä koulutustehtäviä. Vartioston työntekijöiden työpäivien sisältö saattaa muuttua nopeasti, eikä työvuoron todellista sisältöä pysty ennustamaan etukäteen. Hyppää kyytiin ja ota selvää kuka vääpeli Roman Nikkinen on ja miltä hänen yksi työvuoronsa näytti.

Seurasin eräänä talvisena iltapäivänä vääpeli Roman Nikkisen työpäivää. Nikkinen työskentelee sotilaspoliisialiupseerina Helsingin vartiossa. Työpäivän seuraaminen alkoikin vauhdikkaasti, sillä Nikkinen ja muutama varusmies olivat juuri hälytetty tehtävälle Santahaminassa.

Vääpeli Roman Nikkinen, työkavereille tutummin Romppu, on työskennellyt sotilaspoliisialiupseerina Kaartin jääkärirykmentissä reilut 20 vuotta. Moni varusmiespalvelustaan Santahaminaan suorittamaan saapunut on palveluksen alkamispäivänä tavannut ensimmäiseksi Nikkisen, sillä hyvin usein hän on ottamassa vastaan uusia alokkaita Santahaminan portilla. Nikkinen työskentelee myös tiiviisti sotilaspoliisikoulutettavien varusmiesten kanssa. Hän kertookin, että usein hänen liikkuessaan kaupungilla entiset varusmiehet tulevat tervehtimään tai moikkailevat ohi mennessään.

Nikkinen kuvailee vartioston työtehtäviä seuraavasti: varuskunnan poliisi, vartija ja talonmies. Tehtävänä on järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen varuskunnan alueella. Asiakkaina ovat niin varusmiehet, kadetit, henkilökunta, alueen asukkaat kuin muutkin sidosryhmäläiset ja kumppanit. Työyhteisöstään hän puhui hyvin lämpimästi. Hänen näkemyksensä mukaan yhteishenki vartiostossa on erinomainen ja ainoastaan yhteistyöllä tehtävät saadaan hoidettua. Yksin ei kukaan pärjää. Lisäksi esimiehiltä saatava tuki edesauttaa tuloksien saavuttamista.

Työpäivien sisältöä ei voi ennustaa etukäteen

Työpäivien sisällöt vaihtelevat paljon ja työtehtävät ovat erittäin moninaiset. Toiset päivät ovat rauhallisempia kuin toiset, mutta ikinä työvuoron alkaessa ei voi tietää mitä tehtäviä vuoro tuo tullessaan. Santahaminan varuskunnan lisäksi Helsingin vartioston vastuualueeseen kuuluu koko Helsingin varuskunnan alue, eli käytännössä katsoen melkein koko Uudenmaan alue. Alueen sotilaspoliisitehtävät ovat hyvin vaativia, koska alueella sijaitsee valtakunnallisesti merkittävin väestön, hallinnon, talouselämän sekä infrastruktuurin keskittymä sekä valtakunnan päälentoasema sekä useita suuria satamia.

Seuratessani Nikkisen työpäivää hänen tehtävään oli tällä kertaa pitää huolta Santahaminan varuskunnan alueen turvallisuudesta. Jutustelumme ohessa kiersimme Santahaminan saarta ympäri ja kävimme tarkastamassa eri kohteita. Partiointi onkin yksi perustehtävistä, jota suoritetaan jokaisen vuoron aikana. Kuin varkain huomaan myös itse tarkkailevani ympäristöä entistä tarkemmin, kuin partiokaveri konsanaan. Partioinnin ja jutustelumme ohessa Nikkinen saattoi yhtäkkiä pysäyttää auton ja kysyä ohikulkijalta kulkulupaa. Lupien tarkastamista ei siis tehdä ainoastaan Santahaminan portilla vaan rutiineihin kuuluu lupien satunnainen tarkastaminen myös Santahaminan porttien sisällä. Suoritamme päivän aikana myös nopeusvalvontaa sekä valvomme samalla kuljettajien liikennekäyttäytymistä ja liikennesääntöjen noudattamista.

Käydessämme tarkastamassa perusyksiköitä tai valvoessamme varusmiesten päivällistä huomasin kuinka Nikkisen olemus ja ensimmäiset sanat saivat osan varusmiehistä - tai lapsista, kuten Nikkinen heitä leikkisästi kutsuu - hieman pelokkaiksi. Romppu on kuitenkin kaikkea muuta kuin pelottava. Hän suhtautuu työhönsä sen vaatimalla vakavuudella, hänestä huokuu ammattitaito ja hän on erittäin kohtelias ja ystävällinen. Herrasmies. Hän sanoo, ettei usko varusmiesten tai muidenkaan asiakkaiden kohdalla siihen, että rankaiseminen olisi avain onneen. Tämän huomaan myös itse, hän opettaa ja kouluttaa. Tilanteessa kuin tilanteessa. Myös kotimatkalla ollutta pientä koululaista, jolle Romppu muistuttaa, ettei jäälle saa mennä yksin ja toivottaa turvallista kotimatkaa.

Pitkän työuran varrelle on mahtunut paljon. Milloin on pelastettu merihädässä olevia, milloin on autettu Santahaminan portille eksynyttä dementoitunutta vanhusta. Onpa Santahaminan edustalle tippunut pienoislentokonekin. Nikkinen kertoo myös että maailmalla tapahtuneiden kriisien johdosta portille on hakeutunut ihmisiä, jotka olisivat halunneet tulla turvaan puolustusvoimien alueelle.

 

Vääpeli Roman Nikkinen työskentelee Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin vartiostossa sotilaspoliisialiupseerina. Hän on kouluttautunut myös koiranohjaajaksi sekä omaa raivaajan oikeudet. Ennen puolustusvoimia Nikkinen työskenteli yksityisellä puolella rahankuljetustehtävissä. Kuvassa mukana Mörri -koira.

Kirjoittaja: tiedottaja Tiina Möttönen/ Kaartin jääkärirykmentti