Hyppää sisältöön

Kaartin jääkärirykmentin blogi

Blogikirjoitukset:

 

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Blogit (Kaartin jääkärirykmentin blogi)

Varusmiespalveluksessa pärjää avoimella mielellä ja hyvällä asenteella

Julkaisupäivä 26.9.2019 13.06 Blogit

Varusmiespalveluksessa tulee todennäköisesti vastaan asioita, joihin ei ole etukäteen valmistautunut. Hyvällä asenteella ja avoimella mielellä niistäkin selviää, ja lopulta itsensä haastaminen ja uuden oppiminen voi olla antoisaa. Kuljettajakoulutuksesta on hyötyä reservissä, vaikka ei kuljetusalalle töihin hakeutuisikaan. Monipuolisesta ajokokemuksesta on varmasti hyötyä liikenteessä.

Palveluksen aloittaessani olin odottanut tulevaa vuotta pitkään ja miettinyt, mitä tuleva vuosi pitää sisällään. Kun tammikuussa astuin Kaartin jääkärirykmentin porteista sisälle, oli mielessä paljon kysymyksiä ja odotuksia tulevasta. Miten pärjään fyysisesti? Millaisia palveluskavereita saan? Pakkasinko varmasti mukaan kaiken tarpeellisen?

Arki kasarmilla käynnistyi ja tuli tutuksi nopeasti. Alun jännitys helpotti ja huomasin pärjääväni, vaikka jokin asia olisikin tuntunut ensin haastavalta. Tuli huomattua, että avoimella mielellä ja itseään haastamalla selviää monesta tilanteesta.

Itseäni pääsin haastamaan lisää peruskoulutuskauden lopulla, kun valintatieto raskaan ajoneuvon kuljettajaksi koulutettavista julkaistiin. Palveluksen aloittaessani en ollut ajatellut hakeutuvani sotilaskuljettajaksi, niinpä tieto valinnasta kuljettajakoulutukseen vaati sulattelemista. Olin kyllä valmistautunut palvelemaan 347 päivää, jonka kuljetuskoulutukseen valitut palvelevat. Päällimmäinen ajatus oli, että pääsenkö vielä tekemään niitä asioita, joita olin odottanut palveluksessa tekeväni.

E-kauden alussa alkoi teoria- ja ajotunnit, joita pidettiin tiiviissä tahdissa. Lisäksi oli lukuisia käytännönharjoituksia ja maastoajoleiri. Kuljetusala oli entuudestaan tuntematon ja siksi omat tietoni vähäisiä. Tämä ei kuitenkaan ollut hidaste, oppiminen ja kehitys tapahtuivat nopeasti. Palveluksen aikana olen saanut monipuolista ajokokemusta ja oppinut katsomaan liikennettä uudella tavalla, niin kuin olen muiltakin kuljetuskoulutuksen saaneilta varusmiehiltä kuullut.

Vaikka pidän ajamisesta, niin reserviin siirtyessäni en ole suunnitellut hakevani töitä kuljetusalalta. Uskon kuitenkin, että saamastani koulutuksesta on hyötyä myös muilla aloilla. Niille, jotka haluavat jäädä alalle, kuljettajakoulutus varusmiespalveluksen aikana on hyödyllinen ja suositeltava vaihtoehto. Koulutuksesta saadun ajokortin ja ammattipätevyyden ansiosta työllistyminen palveluksen päätyttyä on helpompaa. Jo palveluksen aikana järjestetyissä rekrytointitilaisuuksissa on mahdollista löytää kontakti, joka voi mahdollistaa työllistymisen myöhemmin reservissä.

Tässä kohdassa palvelusta voin todeta, että palvelusaika Kuljetuskomppaniassa on haastanut itseäni täysin eri tavalla, kuin olisin voinut tammikuussa kuvitella palveluksen haastavan. Olen saanut tehdä ja kokea asioita, jotka siviilissä tai jossakin toisessa palvelustehtävässä olisi jäänyt kokematta. Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että varusmiespalvelukseen kannattaa saapua avoimella mielellä ja hyvällä asenteella, sillä pärjää pitkälle.

Blogin kirjoittaja kaartinjääkäri Eevakaisa Lintula suorittaa naisten vapaaehtoista asepalvelusta Kaartin jääkärirykmentin kuljetuskomppaniassa joulukuuhun 2019 asti.

 

´