Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Maavoimien komentajan blogi

Tällä sivulla voit seurata Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon blogia, jossa hän käsittelee ajankohtaisia, maapuolustusta koskevia kysymyksiä.

 

Maavoimien komentajan blogin julkaisut:

Möröt ja Kakot

Suomalainen itsetunto on poikkeuksellisesti saanut kohotusta, kun jääkiekkomaajoukkueemme voitti vastoin kaikkia odotuksia maailmanmestaruuden. Hyvältähän se tuntuu, vai mitä? Lähes täysin tuntematon joukkue nousi parissa viikossa kaikkien tuntemaksi. Ennakkoon heikompi joukkue kykeni nousemaan ohi maailmanluokan pelaajien peli toisensa jälkeen. Mistä on kysymys?

Vastaus on yksinkertainen. Joukkue on aina yksilöidensä summa mutta ei välttämättä aina matemaattisesti tosi. Matemaattisesti 25 x 1 = 25, ja sama voi toteutua, jos yksilöt joukkueessa pelaavat itselleen. Joukkueen rakentaminen ja joukkuehenki nostavat yksilöiden summan matemaattista tulosta suuremmaksi. Mitä parempi joukkuehenki ja koheesio ovat, sitä suurempi on yksilöiden summa. Tämä sama pätee suomalaiseen asevelvollisuuteen ja sotilasjoukkoon.

Suomalainen asevelvollisuuteen perustuva sotilaskoulutusjärjestelmä käyttää samoja metodeja kuin Jukka Jalonen muodostaessaan maailmanmestaruusjoukkuetta. Otetaan joukko kyvykkäitä yksilöitä, "Kakkoja", joilla on motivaatio tehdä työtä joukon eteen. Nimetään joukkueen kapteeniksi omalla esimerkillä johtava pelaaja, "Mörkö", joka kiinteyttää joukon toimivaksi koneeksi ja antaa lisäpuristusta jokaiselle yksilölle. Hieno ja yksinkertainen kaava, eikö totta?

Suomalainen sotilasjoukko kasvaa yhdeksi sodan ajan joukoksi palveluksensa alusta alkaen. He asuvat samassa tuvassa ja jakavat samat kokemukset. Ryhmäkiinteys kasvaa päivä päivältä, syntyy elinikäisiä kaveruussuhteita. Tässä on suomalaisen järjestelmän vahvuus. Puolessa vuodessa tai vuodessa kasvaa kokonainen joukkue, josta jokainen Kakko ja Mörkö Anttila löytää paikkansa. Meidän tulee osata vain coachata joukkue oikeaan kokoonpanoon ja suorituskykyyn. On hienoa olla suomalainen.

Team building and Team Spirit

Maavoimien komentaja,
kenraaliluutnantti Petri Hulkko