Hyppää sisältöön

Reccex 23 -harjoitus kokoaa yhteen pohjoismaiset suojelutoiminnan ammattilaiset

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 17.8.2023 12.21
Tiedote
Kuvassa kaksi suojeluvarustuksessa olevaa sotilasta Reccex 14 -harjoituksessa.

Monikansallinen Reccex 23 -harjoitus (Reconnaissance Exercise) järjestetään Lounais- ja Etelä-Suomen alueella 27.8.-8.9.2023. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Reccex 23 -harjoitus on vaativien kemiallisten, biologisten, radiologisten, ydinaseperäisten ja räjähtävien uhkien (CBRNE = Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, Explosive) torjumiseen sekä niiden rajoittamiseen keskittyvä harjoitus, jonka johtaa Porin prikaati. Harjoituksen tavoitteena on lisätä valmiutta reagoida CBRNE-uhkiin ja torjua niitä yhdessä liittouman joukkojen, kansainvälisten kumppaneiden ja suomalaisten viranomaisten kanssa.

Noin 220 hengen vahvuinen harjoitusjoukko koostuu pääosin Puolustusvoimien henkilökunnasta ja reserviläisistä.  Harjoitukseen osallistuu Suojelun erikoisosasto Porin prikaatista, Raivaamisen erikoisosasto Karjalan prikaatista sekä henkilökuntaa Maasotakoulusta, Ilmasotakoulusta ja Pääesikunnan alaisista laitoksista. Harjoituksessa on myös mukana kansainvälisiä joukkoja Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Suomesta harjoitukseen osallistuu useita viranomaisia ja toimijoita: Poliisi, Pelastuslaitos, Rajavartiolaitos, Tulli, Säteilyturvakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopistollinen keskussairaala, Helsingin yliopistollinen sairaala, Helsingin pelastuskoulu sekä Helsingin yliopiston Kemian osaston yksikkö VERIFIN.

– Harjoitus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden niin henkilökunnalle kuin reserviläisille toimia muiden viranomaisten ja toimijoiden sekä kansainvälisten joukkojen kanssa. Vaativien suojelu- ja raivaamistehtävien harjoittelu vahvistaa osaamistamme ja yhteensopivuuttamme, harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Aleksi Punnala kertoo.

Harjoituksessa käytetään kuntien ja kaupunkien omistuksessa olevia kiinteistöjä ja alueita. Toimintaa on kaupunkialueella muun muassa Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Nokialla ja Porissa. Harjoitus näkyy pääasiassa kohteiden ympäristössä liikkuvina sotilas- ja viranomaisajoneuvoina sekä harjoitukseen osallistuvana henkilöstönä maastopukuineen ja suojavarusteineen.

Harjoituskohteissa käytetään kemikaaleja, simulantteja ja säteilylähteitä, jotka eivät aiheuta vaaraa harjoituksen ulkopuolisille. Osassa kohteista käytetään harjoitusampumatarvikkeita, jotka voivat aiheuttaa melua. Harjoitukseen liittyvät rynnäkkökivääri- ja pistooliammunnat toteutetaan erikseen Puolustusvoimien ampuma-alueilla.

Pohjoismaisia Reccex-harjoituksia on järjestetty vuodesta 2009, ja nyt toteutetaan järjestyksessään 11. harjoitus. Pitkä harjoitushistoria on vahvistanut hyvin toimivaa yhteistä suojelutoimintaa. Suomi on osallistunut kaikkiin aiempiin Reccex-harjoituksiin ja johtanut harjoituksen viimeksi vuonna 2017.

- Harjoituksella on pitkät perinteet osana pohjoismaista yhteistyötä, ja se tarjoaa mahdollisuuden harjoitella laaja-alaisesti nykyaikaisiin uhkiin vastaamista yhdessä, Punnala toteaa.
 

Seuraa harjoitusta

maavoimat.fi/reccex-23

#reccex23 #maavoimat

Facebook.com/maavoimat

Twitter.com/maavoimat

Instagram.com/maavoimat

´