Hyppää sisältöön

ETUPYÖRÄ-blogi

ETUPYÖRÄ-blogissa julkaistaan kirjoituksia noin kerran kuukaudessa, kirjoittajat ja teemat vaihtuvat ja kirjoittajina toimivat asiantuntijat henkilökunnasta, reserviläiset ja varusmiehet. Toivottavasti blogi löytää mahdollisimman laajan lukijakunnan. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ideoita jutuista ja teitä lukijoita kiinnostavista aiheista. Olkaa rohkeasti yhteydessä Jääkäriprikaatiin osoitteeseen [email protected]

Blogit (Jääkäriprikaatin blogi)

Jääkäriprikaati ei koskaan nuku

Julkaisupäivä 1.12.2021 10.00 Blogit

Vuosi 2021 lähenee loppuaan ja tärkeimmät tapahtumat prikaatissa ovat joulukuussa valmiusyksikön vuoron vaihto, varusmiesten kotiuttaminen sekä upseerikokelaiden ylennystilaisuus, kun Tasavallan presidentti on ylentänyt heidät reservin vänrikeiksi. 

Tämän jälkeen osa henkilökunnasta pääsee hetkeksi huilaamaan ja osa valmistelee tammikuun saapumiserän vastaanottoa. Jääkäriprikaati ei koskaan nuku, vaan valmius pidetään yllä 24/7/365.

Kuten koko yhteiskunnassa, niin vuosi on ollut hyvin erikoinen. Korona on vaikuttanut toimintaamme, sitä ei käy kieltäminen, mutta valmius ja varusmiesten koulutuksesta olemme loppujen lopuksi joutuneet tinkimään yllättävän vähän. Koska varusmiesten koulutus on järjestetty kolmessa kohortissa, yksi kasarmilla, yksi maastossa ja yksi lomalla, on yksiköiden välisestä yhteistoiminnasta pitänyt tinkiä. Sitä olemme suuressa mittakaavassa päässeet harjoittelemaan vain loppusodissa touko- ja marraskuussa.

Se missä tunnen piston sydämessäni, on luonnollisesti yhteistoiminta ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Olemme joutuneet välttämään kontakteja minimiin ja kasarmialueet ovat olleet käytännössä ulkopuolisilta suljettuja. Toivon, että kaikki ovat ymmärtäneet tämän olleen pakon sanelemaa, emme ole voineet ottaa yhtään ylimääräisiä riskejä ja olemme joutuneet suojelemaan sekä valmiutta, että varusmiesten koulutusta. Ja hyvin olemme tässä pärjänneet. Vaikka tartuntaluvut nyt marraskuussa tätä juttua kirjoittaessani, ovat kohtuullisen korkeat, niin olemme aloittaneet vaiheittaisen koronarajoitusten purun. Tähtäimessä on, että tammikuun 3. päivä saapuvat uusi saapumiserä voitaisiin pääosin viedä läpi normaalijärjestelyin. Ehkä pientä hienosäätöä, mutta ei mitään radikaalia.

Jääkäriprikaatissa on päällä erittäin hyvä tekemisen meininki. Olen komentajana ilmeeseen ja asenteeseen erittäin tyytyväinen. Palaute, mitä komentaja saa joukostaan ulkopuolelta, saa suupielet ylöspäin. Tähän tarvitaan koko joukon sitoutumista Jääkäriprikaatin mottoihin "Pohjoinen Pitää" ja "Pohjoisen Puolustaja". Uskon itse, että on helppo seistä noiden lausahduksien takana ja tuntea kuuluvansa samaan joukkoon. Jääkäriprikaati koostuu kaikista henkilöistä, jotka ovat täällä töissä, suorittavat täällä varusmiespalvelustaan tai ovat meidän läheisiä kumppaneita. Näistä osasista joukon hyvä henki syntyy.

Mikäli olet tulossa Jääkäriprikaatiin varusmiespalvelukseen tammikuussa tai tunnet henkilön, joka on tulossa palvelukseen, niin vinkkaa tämä kirjoitus hänelle. Kaikki palvelukseen astuvat ovat erittäin tervetulleita joko Jääkäriprikaatin osaan Rovaniemelle tai Sodankylään. Molemmissa paikoissa on hyvät koulutusedellytykset ja ennen kaikkea erittäin osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Vaikka vähän jännittäisi niin muista, että tuhannet palveluskaverit astuvat palvelukseen samaan aikaan. Kaikki pärjäävät, kyllä sen voin luvata. Jääkäriprikaatissa myös kaikenlainen kiusaaminen ja epäasiallinen käytös on ehdottomasti kielletty. Tätä edellytämme niin henkilökunnalta, kuin myös varusmiehiltä, tähän suhtaudumme erittäin suurella vakavuudella. Kaikista parhaiten autat itseäsi, kun laitat omat siviiliasiat kuntoon ja tulet palvelukseen avoimin mielin. Ainakaan kaikkia kavereiden hurjia kertomuksia omasta palvelusajastaan ei kannata uskoa. Toivotan kaikki tervetulleeksi - tammikuussa tavataan!

Tunnen helpotusta, kun näyttää siltä, että pääsemme lopultakin irti koronarajoitteista. Kaksi vuotta ovat olleet erikoisia ja osalle henkilöstöä se on tuonut lisäkuormaa. Vuodet eivät ole olleet pelkästään negatiivisia, ne ovat myös ravistelleet järjestelmää tavalla, jota emme olisi muuten tehneet.

Toivotan kaikille erittäin hyvä Joulun odotusta ja hyvää ja menestyksekästä vuotta 2022!

Jääkäriprikaatin komentaja
Eversti Sami-Antti Takamaa