Hyppää sisältöön

ETUPYÖRÄ-blogi

ETUPYÖRÄ-blogissa julkaistaan kirjoituksia noin kerran kuukaudessa, kirjoittajat ja teemat vaihtuvat ja kirjoittajina toimivat asiantuntijat henkilökunnasta, reserviläiset ja varusmiehet. Toivottavasti blogi löytää mahdollisimman laajan lukijakunnan. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ideoita jutuista ja teitä lukijoita kiinnostavista aiheista. Olkaa rohkeasti yhteydessä Jääkäriprikaatiin osoitteeseen [email protected]

Blogit (Jääkäriprikaatin blogi)

Blogit (Jääkäriprikaatin blogi)

Kaikuja kutsunnoista

Julkaisupäivä 29.10.2021 16.45 Blogit

Kirjoittelen blogia Torniossa Joen talolla. Joen Talo on sotahistoriallisesti mielenkiintoisessa paikassa. Tornion maihinnousun jälkeisissä taisteluissa paikalla käytiin kiivaita taisteluita. Onpa kerta kaikkiaan kunniakas paikka pitää kutsuntoja!
On jälleen hieno nähdä kuinka upeasti Tornion kaupunki ja muut toimijat kohtaavat Tornion nuoret miehet. Heidän tapansa toimia on esimerkillistä ja esimerkiksi otettavaa. Huumorin pilke silmäkulmassa nuoret miehet jututetaan, ohjataan palveluiden pariin tarvittaessa, opastetaan ja neuvotaan, mutta ennen kaikkea kohdataan silmästä silmään, maskien kanssa. 
Eri puolilla Lappia keskusteluissa nuorten parissa työskentelevien kanssa nousee yksi mielenkiintoinen asia esille. He ovat iloisia, osa jopa yllättyneitä siitä, kuinka paljon omassa kunnassa on nuoria miehiä, jotka eivät ole heidän "asiakkaitaan". Pääosa nuorisosta ei siis ole tarvinnut apua.    
Kirjoittamisen ohessa seuraan kutsuntalautakunnan toimintaa. Lautakunta toimii asiallisesti vankalla kokemuksella. Tapaamme syksyn aikana reilut tuhat Lappilaista nuorta miestä. Onneksi voimme kohdata nuoret miehet kasvotusten. Itse asiassa olemme voineet toimia näin koko ajan, koronasta huolimatta. Vapaaehtoiseen naisten asepalvelukseen hakeutuneita nuoria naisia emme kuitenkaan ole voineet kutsua varuskuntaan. Toivottavasti ensi vuonna voimme tavata myös heidät kasvotusten.

Omalla tarinalla sisään

Itse lautakunnassa "tarjonta ja kysyntä" vastaavat ihan mukavasti. Lähes kaikilla on jo oma "tarina valmiina" ja aloitusaika tiedossa, ennen kuin tullaan lautakuntaan. Hyvä niin! Keskusteluissa nousee esille sisaruksilta ja/tai kavereilta saadun tiedon lisäksi myös Puolustusvoimien some-sivut tiedonlähteinä. Kahden päätöksen jälkeen alkaa kotimatka tyytyväisin mielin. 
Vaikka lautakunta tekee perusteellista työtä, on nuorilla miehillä palveluksen aloittamiseen aikaa kaksi vuotta kutsunnoista. Me kaikki tiedämme, että se on "valovuosi" nuoren miehen elämässä. Ohjeistamme nuoria miehiä pitämään niin sanotusti "huolta kunnostaan" ja siviiliasiat järjestyksessä. Kaikkien osalta asiat eivät näin mene. Palvelus keskeytyy eri syistä, joko lyhyeksi ajaksi tai sitten kokonaan. Aikanaan he sitten tulevat tarvittaessa uusintatarkastukseen, jossa arvioidaan kyky jatkaa palvelusta.
Minulla on tapana kysyä kolme kysymystä virallisen avajaistilaisuuden päätteeksi.  1) kuinka moni on harrastanut viime viikonloppuna liikuntaa vähintään 30 minuuttia, 2) kuka on hiihtänyt "murtsikkaa" viime talvena ja 3) kuinka monella teillä on metsästyskortti?
Liikuntaa nuoret harrastavat ihan mukavasti, mutta hiihto ei ole IN. Siis ei edes Lapissa! Suosittelen aina pienimuotoista hiihtoharjoittelua, jotta varusmiespalveluksessa ei mennä heti epämukavuusalueella, kun hiihtotekniikka on "hakusessa". Metsästyskorttien osalta tulokset vaihtelevat aika merkittävästi. Pidän metsästysharrastusta monella tapaa kehittävänä ja terveenä harrastuksena. Aika selkeästi erottuvat ne kunnat edukseen, joissa koulu tai kunta järjestää kursseja yhdessä paikallisen riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Kohti uusia haasteita

Yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä selvittää parhaillaan parlamentaarinen komitea. Komitea julkaisee selvityksensä ihan lähiaikoina. Mekin olemme lausuneet tiettyihin asioihin "Lapin vinkkelistä".  Varovaisia "ulostuloja" on havainnut komitean puheenjohtajan Ilkka Kanervan puheissa. Heinäkuussa hän totesi, että "Älkää yllättykö, jos tulemme esittämään jotakin sellaista, jossa koko ikäluokka kohtaa toisensa". 
Hyvin mielenkiintoista, sanoisin. Erityisellä mielenkiinnolla odotan selvityksen julkaisun jälkeen käytävää kansalaiskeskustelua. Meidän alueella koko ikäluokan kohtaaminen kutsuntojen yhteydessä onnistunee. Toki, mikäli emme saa lisävirkoja, tulee perussuunnitelmaa ja muita tehtäviä tarkastella uudelleen.  
Muutokset ovat kehityksen mahdollistajia. Aina on mahdollista kehittää, vaikka edes vähän. En kuitenkaan usko nopeisiin muutoksiin yleisen asevelvollisuuden osalta. Naisten osuuden lisääminen taikka uuden palveluskelpoisuusluokan luominen on kannatettavia ajatuksia. Toki silloin pitää joukko-osastoilla riittävät resurssit laadukkaan koulutuksen järjestämiseksi. Puolustusselonteossa mainitut lisävirat voivat olla ratkaisu. 

Hyvää syksyn jatkoa lukijoille Lapin aluetoimistosta!
Everstiluutnantti Arto Vaarala
 

´