Hyppää sisältöön

Kainuun prikaatin vala- ja vakuutustapahtumat Lapinlahdella

Perjantai 9.2.2024

Kainuun prikaatin alokkaat vannovat sotilasvalansa tai antavat sotilasvakuutuksensa kolmessa erässä helmikuussa. Tässä tapahtumajulkaisussa on tietoa perjantain 9.2. päivästä Lapinlahdella, jossa ovat mukana Kainuun tykistörykmentin ja Kuopion huoltopataljoonan alokkaat.

HUOM!

Ota pukeutumisessa huomioon vallitseva sää. Viikonlopuksi on ennustettu kylmää pakkassäätä ja valatapahtuma on kokonaisuudessaan ulkoilmatapahtuma. Esitämme myös koirien jättämistä kotiin. 

Ohjelma Lapinlahdella 9.2.

  • 8.30-15 Kalustonäyttely ja toimintarastit, Liikuntapuisto
  • 10.00 Seppeleen lasku, Sankarihautausmaa
  • 11.00 Sotilasvakuutus, Monitoimitalo (sotilasvakuutuksen antavat alokkaat läheisineen)
  • 11.55 Ilmavoimien ylilento (säävaraus)
  • 12.00 Sotilasvala, Valio Areena
  • n. 13.00 Ohimarssi, Asematie (sotilasvakuutuksen antaneet ovat mukana ohimarssissa)
  • 14.00 Valalounas, Matin ja Liisan koulun urheilukenttä, Liikuntapuisto

Valat ja vakuutuksen vastaanottaa prikaatin komentaja, prikaatikenraali Ari Laaksonen. Valakaavan esilukijana toimii kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä. Valajoukkoja komentaa everstiluutnantti Jukka Vuorisalmi ja valahartauden toimittaa kenttärovasti Heikki Korva ja ortodoksinen pastori Arto Leskinen. Päivän musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Ilmoittautuminen

Tapahtumaan ilmoittaudutaan oman alokkaan kautta valalounasjärjestelyjä varten 29.1.2024 mennessä. Tilaisuuteen ei ilmoiteta henkilötietoja kulunvalvontaa varten.

Valokuvaus 

Vala- ja vakuutustilaisuuksia saa kuvata, mutta paraatikentän keskelle pääsevät vain median edustajat varuskunnan tiedottajan opastamana. Iisalmen Sanomat toteuttaa livelähetyksen sotilasvalasta Iisalmen Sanomien, Savon Sanomien ja Matti ja Liisa -paikallislehden nettisivuilla.

Liikenne

Paikoitusalueille saavutaan liikenneasema Matin ja Liisan risteyksestä. Valaopasteet ohjaavat liikennettä valtatie 5:ltä  ja sotilaspoliisi ohjaa ajoneuvot käytettävissä oleville Haminamäen tekonurmikentän paikoitusalueille. Matin ja Liisan aseman eteläpuoleiselta Peltoniemen paikoitusalueelta järjestetään bussikuljetus Valio Areenalle ja tapahtuman jälkeen takaisin. Matin ja Liisan aseman parkkipaikoille ei ole mahdollista pysäköidä tapahtuman ajaksi eikä bussikuljetukseen ole mahdollista nousta sen alueelta.

Siirtymiseen paikoituksesta Valio Areenalle kannattaa varata aikaa. Inva-kylteillä varatuille ajoneuvoille on varattu paikoitus keskeiseltä alueelta liikuntapuistostaa.

Ruokailu ja Sotilaskoti

Valalounas (hernekeitto, mehu, leipä + margariini) on tarjolla ohimarssin jälkeen Liikuntapuistossa ulkoalueella kenttäolosuhteissa. Tarjolla on myös erityisruokavalio niille, joille hernekeitto ei sovellu. Ruokailemaan voi mennä heti ohimarssin jälkeen sitä omaa alokasta lomatarkastuksesta odotellessa.

Sotilaskoti palvelee myyntipisteillä sotilaskotiautoista monitoimitalon lähellä kalustonäyttelyn ja valaruokailun yhteydessä. Tapahtumassa on mukana Rissalan ja Kajaanin sotilaskotiyhdistykset.

WC-tilat

Yleisön käytössä ovat Liikuntapuistossa monitoimitalon wc-tilat sekä bajamajat.


Missä se oma alokas onkaan?

Omaa alokasta on vaikea löytää satojen samanasuisten joukosta. Tilannetta helpottaa yllä oleva valaryhmityskartta, josta hahmottaa valakentän ja yksiköiden sijainnin siellä.

Virallisesti valatilaisuus alkaa areenalla kello 12, mutta seurattavaa on jo ennen sitä, kun joukot marssivat ja asettautuvat valaryhmitykseen kentälle. Ennen valatilaisuutta kello 10 sotilasvakuutuksen valinneet alokkaat antavat sotilasvakuutuksen monitoimitalossa läheistensä läsnä ollessa. 

Huom! Alokas valitsee itse osallistuuko vala- tai vakuutustilaisuuteen. Tarkista omalta alokkaaltasi hänen valitsemansa tilaisuus (vakuutus/vala).

Ohimarssi marssitaan Asematiellä, jossa vastaanottopaikka on rautatieaseman kohdalla. Yleisö pääsee siirtymään lyhyen matkan Liikuntapuistosta Asematielle.

Ohimarssin jälkeen luovutetaan aseet ja suoritetaan lomatarkastus ennen kenttälounasta, joka on tarjolla yleisölle heti ohimarssin jälkeen Liikuntapuistossa urheilukentällä. Varusmiehet siirtyvät läheistensä luo Liikuntapuistoon lomatarkastuksen jälkeen. Valaloma alkaa ruokailun jälkeen.

Tilaisuudet Lapinlahdella ovat sotilasvakuutusta lukuun ottamatta ulkotilaisuuksia, joten kannattaa varautua sään mukaisella vaatetuksella ja jalkineilla. Valakenttä on koneellisesti tampattu urheilukenttä. Kovalla pakkasella lämmittelemään pääsee sisätiloihin.

Tervetuloa tutustumaan Liikuntapuistossa olevaan kalustonäyttelyyn, jossa on myös Lapinlahden koulujen oppilaita viettämässä maanpuolustuspäivää tutustumalla kalustoon ja osallistumalla näyttelyn yhteydessä pidettäville toimintarasteille.

Lapinlahden kunta toivottaa vieraat tervetulleiksi paikkakunnalle. Lisätietoa Lapinlahdesta löytyy osoitteesta lapinlahti.fi.

Lapin sotilassoittokunnan valakiertueen kirkkokonsertti 8.2.

Lapin sotilassoittokunta esittää tunnelmallista puhallinorkesterimusiikkia Suomesta ja ulkomailta valakiertueen kirkkokonsertissa torstaina 8.2. kello 19 Lapinlahden kirkossa. Orkesteria johtaa vuoden alussa intendentin tehtävässä Lapin sotilassoittokunnassa aloittanut kapellimestari Inka Puhakka. 

Sinfonisen puhallinorkesterin lisäksi konsertissa kuullaan perinteisintä suomalaista puhallinkokoonpanoa, vaskiseitsikkoa. Vääpeli Sari Pietikäisen johtama Lapin sotilassoittokunnan vaskiseitsikko esittää Jean Sibeliuksen Petite suiten. 

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan puhallinmusiikista ja virittäytymään sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuden arvokkaaseen tunnelmaan! 

Palaute

Kysymme tapahtumasta jälleen palautetta. Voit antaa risuja ja ruusuja lomakkeella osoitteessa bit.ly/124palaute 9.-18.2.2024. 

Kohderyhmät: media, kansalaiset


´